24 Kasım 2015 Salı

Renkler, dekorasyonda renk uyumları

Biraz renk bilgisi çalıştım renk bilgilerimi tazeledim hemde dekorasyondaki renk uyumlarını öğrenmiş oldum şimdi sıra size aktarmaya geldi. Bakalım dersimi iyi çalışmış mıyım?

Renk -Ana renkler-Ara renkler

Işığın cisme çarptıktan sonra gözümüzde bıraktığı etkiye renk denir.Işık 7 renkten birisini emer ve onu yansıtır işte biz cismi bu yansıttığı renkte görürüz.Siyah ve beyaz renk olarak kabul edilmez siyah 7 rengin hepsini emer, beyaz hepsini yansıtır.7 renk sarı, kırmızı, turuncu, mavi, yeşil, mor, lacivert.

Renklerin koyuluğu açıklığı da ışıkla ilgilidir.Mavi, kırmızı ve sarı ana renklerdir ve karıştırılarak bulunmaz. Bu üç ana renk değişik oranlarda  karıştırarak ara renkler bulunur.Sarı ile kırmızı rengin karışımından turuncu, sarı ve mavi rengin karışımından yeşil, kırmızı ve mavi rengin karışımından mor rengi buluruz.İki ana renk karışımından çıkan sonuç komşu renk olur.sarı-mavi-yeşil, kırmızı-sarı-turuncu, mavi-kırmız-mor.


ANA RENKLER

ARA RENKLER




Soğuk renkler- Sıcak Renkler

Renkler insanları üzerinde oluşturduğu etkiye göre sıcak ve soğuk renkler diye ikiye ayrılır.

İnsanda serinlik hissettiren soğukluğu hatırlatan renkler mavi, yeşil, mor renkler soğuk renklerdir. Soğuk renklerin olduğu mekanlar geniş ve ferah algılanır.İnsan üzerindeki başlıca etkileri sakinlik,rahatlık ve hüzündür. İlk zamanlarda sakinlik ve rahatlık verse de bu sakinlik zamanla hüzne dönüşebilir.

Sıcak renkler ateşi, sıcaklığı hatırlatır.Uyarıcı, cazip,canlandırıcı sıcak renkler kırmızı,sarı ve turuncu  renkleridir. Sıcak renklerin olduğu mekanlar daha dar, küçük  algılanır.Sıcak renkleri kış mevsiminde yada karanlık ,kuzey cepheli, soğuk, geniş ve ferah mekanlarda sıcaklık, canlılık  katması için  kullanabiliriz.Sıcak mekanlarda kullanıldığında bunaltıcı ve rahatsız edici bir etki yaratabilir.

Sadece soğuk renklerin ve sadece sıcak renklerin   kullanılması zamanla olumsuz etkilere neden olabilir. Bu yüzden  her iki gruptan renkleri bir arada kullanmak doğru uygun olacaktır.Soğuk ve sıcak renklerin doğru ve dengeli kullanılması her iki renk grubunun olumlu etkilerini arttırır olumsuz etkilerinden uzaklaştırır.




                   
Nötr renk
Nötr renkler siyah beyaz ve griler çeşitli renklerin elde edilmesinde kullanılır.çarpıcı olmayan renklerdir.Daha güçlü renklerle kullanılır.Nötr renk şemasından beyaz krem gibi açık nötrlerden çikolata ve kömür rengi gibi koyu tonlar olabilir.Nötr renkler dinlendiricidir.Siyah renk derinlik karanlık beyaz renk aydınlık temizlik saflık hissi yaratır.


Renklerin uyumu
Renklerin birbiriyle uyumuna renk armonisi denir.Giyimimizde ve ev dekorasyonunda bu uyumdan yararlanırız.

Monokromatik armoni (Monochromatic Harmony): Tek bir renk farklı tonlarıyla kullanılır.Bir duyguyu öne çıkarmak için kullanılır.Örneğin mavi tonlarında döşenmiş bir salona monokramatik armoni diyebiliriz.

Analog  Armonisi (Analogous Harmony): Renk çemberinde yan yana gelen  renklerin bir arada kullanılmasına analog renk armonisi adı veriliyor.Bu renkler, içlerinde birbirinin tonlarını barındırır. Uyum ve yumuşak geçişler yaratır. Renklerden biri ana renk olarak seçilirken diğeri destekleyicidir.

                                                        

                                             




Tamamlayıcı armoni (Complementary Harmony): Renk çemberinde karşılıklı bir araya gelen renklerdir.İki renk bir araya geldiğinde birbirini dengeler.

                                         

                                     











Şemadaki örnekte sarı ve mor,  yeşil ve kırmızı, mavi ve turuncu  renk çemberinde karşılıklı bir araya gelen zıt renklerdir. Örnek olarak  mavinin yanında turuncu rengi kullanabiliriz.

Üçlü renk armonisi (Triadic Harmony): Renk çemberinde birbirine eşit uzaklıkta olan üçgen oluşturan üç rengin birlikte kullanılması ile yaratılan uyum. Ana rengi duvarlarda,  ikincil rengi mobilyalarda, üçüncül rengi aksesuarlarda kullanabiliriz.

                           

Örnek şemada üçgen oluşturan üç renk sarı kırmızı mavidir.

                           



Kaynak: Wikipedi, Jotun Boya, Marshall boya, Evdose. resimler webden alıntı.