21 Nisan 2017 Cuma

Bir çini hikayesi (Çininin Sultanları)

Halk Eğitimi Merkezine kış dönemi için açılacak kurslara başvurmuştum. Önceliğim ahşap şekillendirme kursu olmuştu. Halk Eğitim Müdürü Perşembe ve Cuma günü çini kursumuz var sizi oraya da kaydedelim deyince tamam dedim. Aynı anda her iki kursa gitmek yorucu olmuştu . Bir tercih yaptım ve sadece çini kursuna devam etmeye karar verdim.


Gelelim çini hikayemize. Öğretmenimiz Çini ve seramik mezunu aynı zamanda yeni anne olmuş genç bir bayan adı Nahide Şahin Baran. Kursumuzda   2 tane emekli öğretmenimiz, henüz ataması olmayan bir matematik öğretmeni kızımız,gene atama bekleyen bir sağlık yöneticiliği mezunu kızımız , su ürünleri mühendisliği mezunu olan, çocuğu  için çalışma hayatına ara vermiş bir genç bayan arkadaşımız, evinde kokulu taş üzerine tasarımlar yapan ve bizi çok ama çok güldüren sınıfımızın neşe kaynağı adı gibi Gülümser bir arkadaşımız var.
Grup olarak uyum sağladık. Tatlı sohbetler eşliğinde  Sabah 9.30 dan bazen 4 de kadar aynı odayı paylaşıp aynı havayı soluyarak çini yapmayı öğreniyoruz.Kendimize "Çininin Sultanları" adını verdik.
Şimdi çok eski bir sanat olan çini nasıl yapılıyor kısaca bir anlatayım

BİRİNCİ AŞAMA DESEN ÇALIŞMASI
Öğrenmeye parşömen kağıdı üzerine yaprak, penç, lale, karanfil ,gül ,hatayi gibi desenleri 0,5 uçlu kalemle çizerek başladık. Bol bol çizimler yaptık beni en zorlayan yaprak kenarları olmuştu.

İKİNCİ AŞAMA MALZEME SEÇİMİ
Boyalar-Siyah ve mavi renklerde tahrir ve boyama için istenilen renklerde boyalar. Boyaların sulandırılması için kavanoz,boyama için  cam yada seramik bir çay yada kahve tabağı ve fırçayı temizlemek için içi su dolu bir kap gerekiyor.
Fırçalar- 4 numara tahrir fırçası ve  eşek kılından yapılan (yanlış okumadınız eşek kılı) adına dımdık denen fırça.
Bisküvi ürünleri - Tabaklar, kaseler, karolar , vazolar, dekoratif objeler vs.

ÜÇÜNCÜ AŞAMA DESEN DELME
Beğendiğimiz desenler parşömen kağıdına yerleştirilir ve  iğne ile delme işlemi yapılır.İğne ucu çok kalın ya da çok ince olmamalı ve delikler belli aralıklarla olmalıdır.

DÖRDÜNCÜ AŞAMA DESEN BASMA
Kömür tozu bir penye parçasına bohça şeklinde bağlanır. Bisküvi  önce ince bir zımparayla zımparalanır, nemli bir  sünger yardımıyla temizlenir. İğne ile delinen parşömen, bisküvinin üzerine düzgün bir şekilde yerleştirilir.Kömür tozu bohçası, desenin üzerinden bastırılarak gezdirilir. Parşömeni kaldırdığımızda, deliklerden geçen kömür tozlarının noktalar halinde deseni oluşturduğunu görürüz.Kömür tozunu iyice yedirmediğimiz de çıkan desen az görüneceğinden tahrirleme zor olacaktır.

BEŞİNCİ AŞAMA TAHRİRLEME
Tabağa biraz tahrir boyası alınır ve fırçanın ucu önce suya batırılır sonra boya alınır.  Fırçamızı dik tutarken  serçe parmağımız ile  zeminden destek alırız. Fırçaya sık sık boya almalı ve sık sık su ile temizlenmeli. Çizgiler ne çok ince ne de çok kalın olmamalı. Çizgi çizerken yaptığımız hataları bir jilet yardımıyla dikkatli bir şekilde kazıyıp düzeltebiliriz.

ALTINCI AŞAMA BOYAMA
Dımdık fırçası sulandırılmış boya kavanozuna sık sık daldırılıp iyice süzüldükten sonra ilk boyama ufak vuruşlarla ikinci boyama da boya yürütülerek yapılır.Boyanın dalga dalga çıkmaması için ilk boyama çok önemlidir.

YEDİNCİ AŞAMA SIRLAMA
Sır malzemesi cam tozuna bire on ölçüde selüloz  karıştırılıp su ile sıvı ve akışkan bir kıvama getirilir. Bisküvi ürünlerin üzerine dökülür  ve fazlası fırça yardımıyla alınıp kurumaya bırakılır. Sırlamanın düzgün yapılmaması ürünlerin bozuk, hatalı çıkmasına neden olabilir.

SEKİZİNCİ AŞAMA FIRINLAMA
Sırlanan ürünler fırının içine seramik ayak ve tablaların üzerine dikkatli bir şekilde yerleştirilir. Ürünler 900 derece gibi sıcaklıkta fırında kalır, pişme işlemi bitip fırın soğuduktan sonra  kapı açılıp çıkarılır.

Ürünler çıkar çıkmaz hepimiz de bir heyecan .Bazı ürünlerin boyadan yada bisküviden kaynaklanan nedenlerden dolayı hatalı çıkması mümkün olabiliyor. Rengi akabiliyor, çatlama yada kırılma olabiliyor. Tamamen heyecanlı bir bekleyiş fırın aşaması.
İyi de çıksa kötü de çıksa yeni bir ürün yaratmanın sevinci ve gururu bizi mutlu ediyor.
Çini sabır gerektiren zorlu ama bir okadar da keyifli  bir yolculuk.

Şimdi gelelim fotoğraflara

Nuriye Hanımın devasa Şahmaranıyla. Bittiğinde güzel evinin şöminesinin üzerinde yerini alacak.


İlk çalışmalarım




Volkan YILDIZ 'ın objektifinden sınıf çalışmamız

Nilgün Hanım (kursun en hırslısı ve en çalışkanı ) bittiğinde güzel bir sehpası olacak 


Sinem kelebek desenli tabak çalışırken ve tabağın son hali




Sınıfımızın en itinalı en titiz kursiyeri Özgenin laleli tabağını çizerken ve son hali


 Ayşegül aynı zamanda yapı ve inşaat sektöründe çalışıyor mavi desenli tabağını çizerken ve bitmiş hali



Dilek en çok kupa ve fincan boyamayı seviyor o yüzden onun adı kupa kızı
 Şahinder Hanımın resimsel çalışması


Bu fotoğrafta ben yokum .Bahçeye inip bir sigara molası vermiştim bu fotoğraf çekilirken yahu insan bir haber vermez mi :)


Sırlama yapıyoruz


Ürünler fırından çıktı


Ve Basında biz. Gazeteci Volkan YILDIZ arkadaşımıza teşekkürlerimizle




Kaymakam beyin Sınıfımızı ziyareti


TRT Habere çıktık

Haber videomuz


3 yorum:

Unknown dedi ki...

Çini sanatı ve çininin Sultanları bundan daha güzel anlatılamzdı eline yüreğine sağlık abla 😍😍😍 ( sinem)

Unknown dedi ki...

Çini sanatı ve çininin Sultanları bundan daha güzel anlatılamzdı eline yüreğine sağlık abla 😍😍😍 ( sinem)

Unknown dedi ki...

Çinilerin ustası güzel kadınlar; hepinizi kurluyorum.