1 Ağustos 2016 Pazartesi

Antalya günlüğü 3 Köy evimiz


Dedemin neredeyse asırlık bu köy evi orjinalliğinden bayağı bozulmuş. Orjinal halinde üst kata içeriden merdivenle çıkılıyordu, evin önünde cumba vardı .Girişteki kapı ahşaptandı .Evin bahçesinde yaklaşık on adet badem ağacı var evin yanında alaf denilen hayvanların yiyeceği saman konulan bir yer var. Şimdi içinde odunlar var. Eskinden evin giriş katı hayvanların ahırı olurdu. Artık hayvanlar evin dışında kalıyor.Şimdi ahır kısmı odunluk olarak kullanılıyor.









Alafın resmi


Köye geldiğimde annem bizlere yemek hazırlamakla meşguldü. Salonda bir ocağın üzerinde yemek pişirmeye çalışıyordu. Evde mutfak yokmuş. Birkaç saat sonra ablamlar da İstanbuldan geldiler. Yemek ve çay faslından sonnra işe giriştik.
Eskiden sadece yiyeceklerin saklandığı odalar olurdu. Bu odalara kayıt odası denirmiş. İşte bizde bu odayı mutfağa çevirmeye karar verdik. Annem damlalıklı bir evyenin altına ayak yaptırmış. Su tesisatı ve giderini odanın elektirik düğmesini prizlerini  ampul bağlantılarını elinden her iş gelen büyük ablamın eşi yaptı.
Rahmetli dedemden kalan küçük ahşap masa dört gözlü ocağın altına konuldu



.Bir iki gün yer sofrasında yedikten sonra eniştem yerde yemek yemekte zorlanınca masa yapmaya karar verdik. Evin alt katındaki depodan bulduğum eski bir kapıya ayak monte ettik . Sonuçta sekiz kişilik masamız oldu. Dört adet eski ahşap sandalyemiz vardı. İlave olarak  plastik tabureler aldık









Gene alt kattan bulduğum tahtalarda bu bardak rafını yaptık.





Cevizlideki nalburdan bu raf ayaklarını alıp kavanozlar için raf yaptık.


Gene eski olan buzdolabı bozulunca  köyde birinden kullanmadığı bu buzdolabını aldık.

Tabakları camın önüne yerleştirdik.

Pazardan kuru erzaklar için plastik çekmeceli raf aldık.
Ve işte mutfağımız . 

Salondaki  bu şömineli duvarın ahşap kısımlarını beyaz yağlı boyayla duvar kısımlarını açık maviye boyadık.Alt bölümdeki ahşap kısımlar daha sonra boyanacak.







Bu geyikli duvar halısını sandıktan bulup duvara astık.






Annemin eski televizyonunu İstanbuldan gelirken arabayla getirmişler. Televizyonun altnndaki sandığı ve yanındaki küpleri odunluktan buldum.



Diğer odada bulunan bu sandığın içinde kullanılmayan eski bakır kaplar var.











Hiç yorum yok: